Αζερμπαϊτζάν να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Κίνα για την καταπολέμηση του COVID-19

Μια ομάδα ιταλών και κινέζων ειδικών που εργάζονται στον τομέα της καταπολέμησης του COVID-19 έχουν προσκληθεί στο Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου Ilham Aliyev προς το Επιχειρησιακό Αρχηγείο υπό το Υπουργικό Συμβούλιο.

Έξι ειδικοί έχουν φτάσει από την Ιταλία και θα περάσουν δύο εβδομάδες στη χώρα για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ο Αντιπρόεδρος της Ιταλίας στο Αζερμπαϊτζάν Ουμπέρτο Μποέρι δήλωσε ότι η ομάδα του ιατρικού προσωπικού πολιτικής άμυνας, αποτελείται από έξι γιατρούς και νοσηλευτές υψηλής ειδίκευσης από τις περιοχές πιεμόντε, Τοσκάνη, Valle d’Aosta και το Εθνικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών Lazzaro Spallanzanani στη Ρώμη, το οποίο συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας του Αζερμπαϊτζάν από τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιατρικών Εδαφικών Μονάδων του Αζερμπαϊτζάν Ραμίν Μπαϊραμλί δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα διεξαχθούν συζητήσεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου. “Μας ενδιαφέρει πολύ η γνώμη τους σε σχέση με την πρόβλεψη για πανδημία, καθώς και τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας”, δήλωσε ο Μπαγιαμλί.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποστήριξη των Ιταλών ειδικών και η κοινή συνεργασία με τους γιατρούς του Αζερμπαϊτζάν προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση του COVID-19.

Επείγουσα Ιατρική Ομάδα περιέχει έξι γιατρούς που περιλαμβάνουν δύο γιατρούς έκτακτης ανάγκης, ένα μολυσματικές ασθένειες εμπειρογνωμόνων, ένας αναισθησιολόγος και δύο νοσοκόμες με εμπειρία στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης.

Η ιατρική ομάδα θα παρέχει την βοήθεια στους γιατρούς του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη υποστηρίζεται και συντονίζεται από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

“Η άφιξη αυτών των εμπειρογνωμόνων αποτελεί ένδειξη πρακτικής αλληλεγγύης και εταιρικής σχέσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πρακτικό παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας της προσέγγισης teamEurope”, δήλωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, στις 3 Αυγούστου, αζερμπαϊτζάν και Κίνα συμφώνησαν να στείλουν ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων από την Κίνα στο Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσουν τον αγώνα της χώρας κατά του COVID-19.

Η ανταλλαγή σημειώσεων υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Ένωσης Διαχείρισης Ιατρικών Εδαφικών Μονάδων του Αζερμπαϊτζάν Ramin Bayramli και τον Πρεσβευτή Chines στο Αζερμπαϊτζάν Guo Min.

Ο Μπαγιαμλί σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διμερή συνεργασία με την Κίνα. Υπενθύμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει δείξει αλληλεγγύη προς τον κινεζικό λαό από τις πρώτες κιόλας ημέρες του αγώνα της Κίνας κατά της πανδημίας, παρέχοντας στο Πεκίνο υλική και ηθική υποστήριξη. Επιπλέον, η Κίνα υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν και έστειλε ατομικά μέσα προστασίας και κάποιο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι ειδικοί για ιατρικούς από την Κίνα θα παραμείνουν στο Αζερμπαϊτζάν για 15 ημέρες για να παράσχουν στους συναδέλφους του Αζερμπαϊτζάν μεθοδολογική υποστήριξη και να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία.

“Από μεθοδολογική άποψη, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε προσωπικά τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Κίνα για την πρόληψη της νόσου. Εμείς, με τη σειρά μας, θα μοιραστούμε την εμπειρία μας σε σχέση με τα μέτρα που ελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν. Θα πραγματοποιηθεί αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων. Είναι πιθανό να γίνουν σχετικές αλλαγές στα πρωτόκολλα για τη μελλοντική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Μπαγιαμλί.

Bayramli δήλωσε ότι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η έναρξη της επιστημονικής έρευνας στον τομέα αυτό στη χώρα. Έτσι, θα πραγματοποιηθούν ορολογικές εξετάσεις και θα αναλυθούν τα αποτελέσματα.

“Επιπλέον, μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές κατευθύνσεις είναι το ζήτημα του εμβολιασμού. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του COVID-19. Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει επίσης να συμμετάσχει και να συμμετάσχει στην ερευνητική διαδικασία”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, στις 8 Ιουλίου, ομάδα ειδικών του COVID-19 από την Τουρκία και τη Ρωσία επισκέφθηκαν το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Στις 13 Ιουλίου, 115 ειδικοί από την Κούβα έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της νόσου του coronavirus. Επιπλέον, στις 30 Ιουλίου, η Διεθνής Τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν και ο οργανισμός ειδικών της Κρατικής Υπηρεσίας Υποχρεωτικής Ιατρικής Ασφάλισης έχουν οργανώσει επίσκεψη ιατρικών εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία για να βοηθήσουν τον αγώνα της χώρας κατά του COVID-19.

Το Αζερμπαϊτζάν κατέγραψε την πρώτη του περίπτωση COVID-19 στις 28 Φεβρουαρίου και εισήγαγε το ειδικό καθεστώς καραντίνας στις 24 Μαρτίου.

 

Leave a comment