21 εκατ. τόνοι πετρελαίου που θα παραχθούν από το χωράφι του Καραμπάχ

Πάνω από 21 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα παραχθούν από το υπεράκτιο πεδίο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο διευθυντής έργου της επιχείρησης εκμετάλλευσης Καραμπάχ Αγαμάλι Γκουρμπάνοφ σε τοπικά ΜΜΕ.

Ένα μπλοκ στήριξης για την εξόρυξη πετρελαίου θα εγκατασταθεί στην Κασπία Θάλασσα μέσα σε ένα μήνα και τις τελευταίες 200-260 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα εγκατασταθεί το πάνω μέρος του μπλοκ, δήλωσε ο Γκουρμπάνοφ.

Επιπλέον, έξι πετρελαιοπηγές, τρία αρδευτικά πηγάδια και δύο υποθαλάσσια πηγάδια αερίου θα τρυπηθούν από την πλατφόρμα.

Τα αποθέματα πετρελαίου του κοιτάσματος καραμπάχ υπολογίζονται σε 60 εκατομμύρια τόνους και η έναρξη της παραγωγής πετρελαίου από το πεδίο έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022.

Οι υπεράκτιες εργασίες στο πεδίο του Καραμπάχ ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου, όταν εστάλη στη θάλασσα το μπλοκ υποστήριξης καραμπάχ. Απευθυνόμενος στην τελετή, ο Πρόεδρος Αλίγιεφ την χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του τομέα”.

Το μπλοκ υποστήριξης του Καραμπάχ έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία BOS Shelf της SOCAR στο εργοστάσιο deep water jackets του Μπακού Heydar Aliyev. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για την εξερεύνηση και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πετρελαϊκό πεδίο καραμπάχ με πάνω από 60 εκατομμύρια τόνους αργού ανακαλύφθηκε από τη SOCAR και τη νορβηγική εταιρεία “Equinor” στον τομέα του Αζερμπαϊτζάν της Κασπίας Θάλασσας, 120 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπακού. Σημειώνεται ότι η γεώτρηση του πρώτου φρεατίου αξιολόγησης στο γήπεδο «Καραμπάχ» ξεκίνησε στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Η εταιρεία γεώτρησης CDC της SOCAR έκανε γεώτρηση με πλωτό γεωτρύπανο “Dada Gorgud” σε βάθος 180 μέτρων. Τα παραγωγικά στρώματα του κοιτάσματος βρίσκονται σε βάθος 3,4 χιλιομέτρων.

 

Leave a comment